SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, February 6, 2011

SHASHA SUKA DO IT MYSELF MEJA BURUK JADI MEJA BARU PART 1

SHASHA SUKA DO IT MYSELF...
MEJA BURUK JADI MEJA BARU PART 1
 


BEFORE...........

AFTER!
 
SHASHA SUKA DO IT MYSELF
MEJA BURUK JADI MEJA BARU PART 1
Wahh!! lama betul tak update blogs shasha suke ni ekk.. kalau ikutkan banyak yang i suke.. masa nak update blogs tu aje yang tak ada! apa taknya.. bila memasak tiap hari.. update manjang di blogs >>>
Hah! kalau ada yang baru singgah di blogs Shasha yang ini.. suka makan? suka memasak? tak ada idea nak memasak singgah ler blogs kesayangan i yang penuh dengan pemakan tu ekk..

okay sekarang i nak share ler sikit dengan you all semua. Sebetulnya dan sememangnya i ni memang tak gethi dok diam.. kalau tak ada kerja tu ada aje benda yang ku kobet! ku kerjakan! yang buruk jadi baru! dan kekadang tu yang baru lunyai ku kerjakan jadi burok! haha.. tapi selalunya memang menjadi ler make over atau 'SHASHA SUKA DO IT MY SELF!' wahh.. sebelum ni memang tak pernah share dengan sesiapa pun di FAceboOk tu ada ler cikit-cikit aje ekk.. ada banyak yang shasha dah make overkan.. pulak memang sukakan bunga rose! sukakan English style.. maka ada aje ler tiap masa dan ketika meng UPGRADED kan perabot-perabot lama i tu ekk.. 
Hah! gambar di atas tu ler topik i kali ini... meja makan tu meja makan lama.. Arwah Ayah yang beli dulu tu... nampak aje kusam cenggitu guper! berat ko.. yer laa perabot lama, tak silap hampir 15 tahun kot! so lama dah plan nak mengecat atau mengobet meja lama yang dok ler kat anjung luar rumah tu.. cian dia tak ada sesiapa pun yang duduk kat situ ekk.. kalau ada pun kucing orang sebelah numpang tido di kala bulan mengambang! hehehe...
gambar atas tu.. kerusi meja tu laa... nampak kusam aje kan? pulak aritu baru mengemas ruang tamu utama yang berkonsepkan English style... tetiba terus dapat idea.. boleh jugak di ubah jadikan meja minum kopi ala-ala English style.. pergi juga ke kedai perabot, pernah juga bertanya berapa harga meja makan ala-ala english style.. perghh.. aje memang ekk.. harganya mencecah hampir 4K!! mahal nak mumpus! hehe.. so i cari ler jalan mudah... nice.. English Style.. very-very low budget!
tu dia.. modal yang di keluarkan hanya... RM29 S.A.H.A.JA!!!!!!
perghhh murah giler kan!!! i guna cat kapur! nak tahu kenapa?? sebab i nak hasilnya kasar dan tak berkilat.. kalau berkilat tak nampak macam Rustic gituh ekkk.. berus cat memang berpuluh ada di stor tu.. so modal cat aje oke...
wah! BESORNYA! ehehe.. tu ler i punya pak habibi.. I punya idea, dia beli cat dan dia ler yang mengecat! apa ingat i tak pandai cat ke??? pandai oke! malah rumah ni You all jangan tak tahu.. setahun 3-4 kali di cat oke! bergantung kepada kawasan yang buruk dan memerlukan wajah baru laa... hehee..
okay memula tu bersihkan dulu permukaan meja lama tu oke... pastu cat.. layer pertama dulu...
itu kerusi.. sama jugak cat dulu layer pertama.. bior dia kering dulu.. psstt... jangan lupa alas dengan kertas surat khabar oke! masa nunggu kering tu boleh ler membaca sekali hahaa.. psstt.. nampak tak celah kerusi tu ada kaki aje nampak? tu ler princess nellysha i buah hati pengarang jantung i.. asyik kena 'JANGAN DATANG DEKAT! NANTI TERKENA CAT!' cian ko... jauh aje dia menengok ekk.. kalau tak cakap camtu.. sama naik dia mengecat kasut Abang dia! hahaa
 
wah! hero no 2 i ekk.. stylo ko dia mengecat kerusi.. usah ko tegor ekk.. jawapannya cuma emm..emm... bengang ler tu ahhaa.. tak bagi makan kang! terus laju ko Aemir mengecat! cayang Aemir!
 pak habibi... tengah berkerja keras! usah ko tegur! tak menjawab ko! sampai hati pak habibii tau.. huk..huk..
 pstt.. pstt.... dah siap!!!! hampir 3 jam oke dua beranak tu berkerja keras! yek elee... keras ke apanya... sambil menunggu cat kering dia orang baca surat khabar lama oke! bahagian gossip pulak tu! cett! ngelat!
TENGG!!! TARRAA!!!!
YEHAAAA!!!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
 
amacam????
nice! clean! new! cheap! only RM29!!! and you get new table and no upah untuk pengecat oke!
hahaa.. ada laa.. upah makan dan minum petang paling best!
THUMBS UP!!!! UNTUK PENGECAT YANG THE BEST IN THE WORLD!!
cewahh....
Oppsss!! nanti dulu!
YANG INI BAHAGIAN I OKE!!
part yang paling i suke..
maklum ler i kan memang suke shopping!
so memang ler benda-benda cenggitu sentiasa berada di dalam stok i oke!
apa tu?
apa tu?
apa tu?
apa tu?
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
 tu dia.. STICKER!!! English style sticker... i ada banyak stok! jumpa aje yang berbunga-bunga.. hati i pun berbunga-bunga you!!! i beli oke! bukannya mahal mana pun! sekeping ada 5 sticker.. tertakluk pada jenis bunga dan sticker laa.. harga sekeping hanya RM1.20! murah giler!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
tu laa.. kan i dah cakap blogs ni cuma untuk share apa yang i suka aje oke!
pastukan..
 apalagi.. jangan ko belek aje sticker tu ekk.. tampal ler...
tampal tang sana..
tampal tang sini...
tang situ...
tang sini...
tang sini dan sana.. situ.. mari sini!!!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
 amacam???? save 4K!! dengan modal RM29 dah dapat sebuah meja makan baru! mudah aje kan?

shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!

shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
 pstt.. bukan meja lama tu aje yang...
SHASHA SUKA DO IT MYSELF MEJA BURUK JADI MEJA BARU PART 1
yang gambar di atas tu pun i cat oke.. yang meja di atas tu memang i yang cat tiada bantuan sesiapa..
rajinnya ko shasha...
i bukan rajin oke!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!

shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!
shasha suka!

 anyway tq so much to Aemir my beloved son kerana sudi tolong Momma cat meja lama tu yaa.. nanti momma belikan hadiah buaya tembaga! hahaa..
 dan juga buat Pak Habibi kesayanganku yang montel!
bestkan mengecat di tengah panas... pecah ler lelemak tu yer tak... peluh sakan!
tq dear....:):)
ni dak kerempeng yang ronggak tu.. tq juga sebab tak cat kasut abang-abang dia! hahaa...
moral of the story.. mana ada kerja yang mudah??? mana ada benda yang kita idamkan tak bermodalkan wang??? modal tenaga memang ler penat.. tetapi hasilnya... berbaloi-baloi..
nanti i share lagi dengan you all..
SHASHA SUKA DO IT MYSELF ALMARI BURUK JADI ALMARI BARU PART 2...
kalau anda minatkan buaya tembaga.. MAKAN SAKAN TETAPI LOW BUDGET! sila lah jengah ke blogs>>>
ALL THE BEST TO YOU ALL...:):):) SALAM SAYANG DARI SHASHA SUKA!

TO BE CONTINUE.............................

1 comment:

Johness Lalong said...

kak nak tanye kat mane akak bli sticker tu?