SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, October 13, 2012

Taman Baru Daisy Garden


Assalammualaikum...:)

Apa khabar semua... sorry dua hari tak update blogs sebab sibuk dengan pelbagai undangan.. :D

Okay N3 kali ini.. Taman Baru Daisy Garden... ;)

Nampak tak tu? yaa.. itulah pokok Daisy Bonda yang segar dan bugar :D

Sejak dulu lagi Bonda memang fanatik dengan bunga daisy yang tak putus-putus berbunga...

Dulu punya kisah ler ni ekk.. ada banyak pokok daisy bonda... tanam kat dalam satu bekas panjang..
Pak Habibi yang tanamkan.... Bonda tukang beli... kisah 2 tahun yang lalu...

Lepas tu semua merengkek dan hampir GOL!!!

sebab i menghilangkan diri sebab bertarung di Gelanggang MCM 2011...

sekembalinya i dari MCM tu.. hadoii semua tanaman i GOL!!! dan hampir pupus.. i frust giler! :(

perlahan-lahan i kerjakan.. memula i kemburkan tanah dan tukarkan tanah baru.. *tanah bakar paling TERBAIK!*

dalam tempoh tak sampai sebulan setengah.. selepas di bubuh baja... Alhamdulillah... segar dan hidup semula :D


Taman baru... pandangan dari opis i.. menghala ke laman yang luas dan lapang sebenarnya.. ini kisah sebulan yang lalu... perlahan-lahan i kumpulkan semangat... pilih dan kumpul pokok2 bunga i yang dalam pasu tanpa belaian dulu tu.. i bela dan belai... akhirnya membesar dan segar.... :D

i pindahkan ke tanah...cangkul *anak-anak i yang tolong cangkulkan* Abang Aemir mengeluh sebab dia dah tak boleh main bola sepak kat padang yang luas tu :))

Tak pe.. tak pe.. i cakap tahun depan dia dah ke kolej.. so sebelum dia masuk ke kolej.. tolong Momma dia buat Taman baru :D

ambil masa jugak tu.. gambar yang you all lihat di atas tu sebulan yang lalu punya rupa.. masih kosong dan hambar aje rupanya kan kan... :D



tu dia.. Bonda, Mak Ana *my beloved neighbour sebelah kiri rumah :D* and Abang Amin...
lepak di meja batu petang hari...
meja batu yang dah lama tersadai tepi rumah ku hangkut dan pindahkan kesitu...

tu kiranya taman daisy masih dalam pembikinan lagi tu :D

kisah sepenuhnya bab taman mini baru i tu.. tunggu yaa.. nanti i update.. dah cantik! tau! cecewah kononnya ya, giteeww.... :D


banyakkan berbunga...

okay pokok bunga daisy... memerlukan panas dan cahaya yang banyak.. air yang banyak..

i siram awal pagi... petang tak perlu siram pun tak pe.. tak pe.. :D

air buh bebanyak naa... baja 2 minggu sekali....:D jangan bebanyak buh baja nanti GOL!!!!

*gambar di atas sebelum di pindahkan ke tanah.. setelah segar dan berakar dalam tanah baru baru pindahkan yaa... :D*


pastel colour.. pink campur cream... :)


red colour.... i like :D


banyak berkuntum.. lagi 2-3 hari sure kembang :D

masa ni buh air bebanyak.. jangan kat bunga tau.. kat bawah *akar*

bunga tu basah sebab *Nellsyha yang siram* 
tak pe.. tak pe... i tak marah pun.. grrrrr ;)


Fav Bonda... golden colour..

jenis tebal dan besar sangatTTtttt :)




cream colour.. besarrr sangat pokok ni tau.. kiranya ibu segala ibu daisy.. 
yang ini i tak pindahkan ke tanah.. i buh dalam pasu besorrrrr :D

sebab fav i....:D


banyak lagi berkuntum.. :D


tunggu nanti siap aje taman mini baru i tu.. i share lagi ehh....

sabar menanti tau... :D

psst ada ke yang menanti tu??? ;)


wahhh.... Nellysha buat apa tu???????

bukan buah fav Nellysha!! dia paling tak suka buah tu... :D

tapi bab memetik... dia suka sangat!

sebab dia kuat berangan! :))


tu dia... Nellysha dan Balqish anak saudara i yang menginap di rumah sebab sekolah dia cuti sebab pelajar sedang bertarung dengan peperiksaan PMR.. so i angkut dia ke rumah.. suka sangat Nellysha... sebab ada kakak aka kawan... :D


hasil petikan buah strawberry...

besar dan sangat maniss!!!!

nanti i share macam mana nak jaga pokok buah strawberry tahan lama dan berbunga tak berhenti... :D

dah 2 minggu menuntut ilmu dari peniaga nursery.. and its worked!!!!

sekarang sedang lebat berbuah tanpa henti...

Sekian.. sambung nanti...

Assalammualaikum... ;)

TATA!!

9 comments:

Masidah Mat Nasir said...

Assalammualaikum Sha.
Adoiihh..teruja sungguh tgk bunga2 sha. Kiranya sha ni pembakar semangat jugaklah...pg td baru saya baja bunga...nk subur mcm bunga sha jugak...he..he...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Masidah tq so much sebab sudi singgah sini dan tinggalkan komen ya... betul tu kak sha pun bila BW rumah kengkawan di luar negeri sana tu.. tengok pokok dan taman dia orang waduhhh teruja.. jadi rajin nak berkebun bunga hehhee.. tak pe kita sama2 berkebun ehh.. hobi masa lapang...:)

hudamohamed said...

hai kak shah.. geramnya tengok kebun akak .. luas mata mandang sejuk dan damai aje.. Part seterowberi tu betul ke akak tanam? Sungguh gebugebau jadinya geram.. nak petua tanam seterowberi boleh? hikhkhikh

4moii said...

Assalamualikum..
wahh meriahnyaa.. i baru je bjinak2 tanam daisy.. suke gila tgk bunga2an.. cewaahh.. susah x jaga dia?? nanti boleh share tips ye :)

4moii said...

Assalamualikum..
wahh meriahnyaa.. i baru je bjinak2 tanam daisy.. suke gila tgk bunga2an.. cewaahh.. susah x jaga dia?? nanti boleh share tips ye :)

4moii said...

Assalamualikum..
wahh meriahnyaa.. i baru je bjinak2 tanam daisy.. suke gila tgk bunga2an.. cewaahh.. susah x jaga dia?? nanti boleh share tips ye :)

4moii said...

Assalamualikum..
wahh meriahnyaa.. i baru je bjinak2 tanam daisy.. suke gila tgk bunga2an.. cewaahh.. susah x jaga dia?? nanti boleh share tips ye :)

4moii said...

Assalamualikum..
wahh meriahnyaa.. i baru je bjinak2 tanam daisy.. suke gila tgk bunga2an.. cewaahh.. susah x jaga dia?? nanti boleh share tips ye :)

4moii said...

Assalamualikum..
wahh meriahnyaa.. i baru je bjinak2 tanam daisy.. suke gila tgk bunga2an.. cewaahh.. susah x jaga dia?? nanti boleh share tips ye :)