SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, October 9, 2012

Update Roses Garden & Baja Yang Kugunakan


Assalammualaikum... :)

Selamat pagi semua teman-teman :D

Lagi Update Roses Garden i tu...:)

Nampak tak bunga rose keler.. keler hape tah! :))

Macam orange campur pink giteww...
Harum naa baunya... :D


sangat lebat berbunga... berlapis-lapis kelopak bunga rose i tu...

sekali berbunga serentak!

i lebih suka dia berbunga 1-2 aje dahh... :D

tak tahan lama.. nak-nak sekarang ni musim hujan.. so kelopak bunga tu mudah terlerai..

tahanlah dalam seminggu lepas tu lecuh.. dek terkena hujan...


Hah! yang ni keler rose kuning.. hujung kelopak keler oren...
berbunga tak banyak... tu yang i suka... lambat sikit lerainya :))


yang ni roses 3 keler...

cantik dan besar kelopaknya tau...

ada warna pink, merah dan putih.. macam daisy pun ya jugak..


Yang ni pink roses...

padahal masa semalam... pagi masa nak jengah roses garden i tu... baru lagi berkuntum...

ehh.. pagi tadi masa nak snap gambar.. dah kembang! :D

agaknya sebab musim hujan kot... ada lagi berkuntum tu.... dalam 4-5 rasanya esok dah kembang..

wahh!! i like...:)


kuntuman bunga rose tu tak berapa elok sebab kena hujan... so macam lodoh aje cenggitu ruper..

hari ni panas pulak.. sure petang nanti dah kekuningan... hmm..

tak pe.. tak pe.. :D


rose pink pekat ni memang sentiasa berbunga... tak putus-putus berputik...


ini gambar lama..

dah semakin lebat bunganya.. semakin gemok dan besar daunnya...

petang nanti i nak pindahkan ke tanah..

ingat i nak gantikan dengan pokok daisy... tengah musim berbunga daisy i tu... nanti i share ehh.... :D

CARA MEMBAJA DAN MENJAGA BUNGA ROSE :

Hari tu ada teman yang tanya.. i guna baja apa?? untuk roses garden i tu kan...


okay untuk tanah...

i guna tanah khas untuk pokok bunga kemboja..

pokok kembojakan rajin berbunga... dan tanah inilah yang i gunakan untuk roses garden i tu..

seminggu atau dua minggu sekali i akan gembur tanah dan taburkan dengan tanah tu kat celah pokok bunga rose i tu... :)

ada jual di nursery...

1 peket RM10 untuk 3 peket... 


dan tanah bakar yang terbaik ini i gunakan juga untuk pokok bunga rose dan bunga2 i yang lain tu...

campurkan sedikit.. dan tabur..

jangan lupa siram pagi dan petang..

bunga rose perlukan cahayamatahari yang cukup dan air yang banyak...

insya~ALLAH berbunga tak berhentilah jawabnya tu nanti yaa...


untuk baja biji...

i guna yang ini.. ambil 1/2 sudu kecil

dan taburkan kat pangkal bunga tu...

2 minggu sekali.. dah.... :D


untuk pokok bunga.. yang ini pun boleh...
nak-nak kalau pokok bunga kertas.. sesuaii sangat :D


kalau nak daun menghijau dan segar dan banyak...

guna yang ini... baja organik ayam... busukkkk!!!!!!!!!

yeeeww... :))

 yang ni kerja Pak Habibi i yang tembambom tu :))

buh sesudu besar kat pokok keladi yang menjalar tu.. perghh sekejap je.. melilit dan menjalar!

i dah buat.. tu yang cakap baja ni terbaiklah!!


Sekian dulu..

nanti i update lagi ya.. ;)


Assalammualaikum...

TATA!!



7 comments:

Asyifa Mustaffa said...

salam k.sha.
rajinnya bekebun yek....sy pnya bunga rose...kejap kuar bunga kejap x...tu yg cam malas je....daunnya melambak la...huhuhu....

Masidah Mat Nasir said...

TQ Sha sudi share baja dan tanah yg digunakan..lps ni nak terjah nursery nk beli...geram tgk bunga ros tu...Sha jgn marah kalu setiap kali komen mesti jd dua..malu plak....(tak reti)hu..hu...

Masidah Mat Nasir said...

TQ Sha sudi share baja dan tanah yg digunakan..lps ni nak terjah nursery nk beli...geram tgk bunga ros tu...Sha jgn marah kalu setiap kali komen mesti jd dua..malu plak....(tak reti)hu..hu...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Asyifa cayangg... kalau daunnya segar maknanya subur cuma kena rajin buh baja biji khas untuk bunga.. insya~ALLAH lepas ni berbunga tak berhenti ler jawabnya tu nanti..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

TQ juga Kak Masidah.. ya.. jangan tak beli.. nak kena rajin menjengah tu aje petuanya hehehe... tak pe.. 33 kali komen pun sha okay! hehehe

~~zana@pb~~ said...

Rajinnya puan chef kita ni...

:-) said...

salam, satu lagi pokok rose x kira apa jenis x boleh letak ditempat redup atau bernaung nanti x berbunga. Paling baik rose tu kena cahaya matahari penuh waktu pagi...cahaya matahari ptg pulak terlalu terik n panas... paling baik tanam rose dlm pasu sbb senang nak alih2 ikut kesesuaian tempat. Letakkan/tanam ditempat ada sinaran matahari pagi di rumah k..