SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 7, 2011

PENTINGNYA PENJAGAAN KULIT MUKA


PENTINGNYA PENJAGAAN KULIT MUKA

Siapa cakap tak penjagaan kulit muka tak penting? angkat dagu! muahhaa.... SANGAT PENTING oke! apa fungsinya pencuci muka??? buat hiasan sahaja... muahaha.. pastu dok ler berbuih iklan di tv, majalah, model menggayakan pelbagai jenis alatan pencuci muka.. kita dok terangguk-anggup dan taksub! akan kelicinan kulit si model-model tu ekk.. Mulakan dari sekarang jika kita ada rasa seperti itu.. kerana akibatnya... mungkin bukan sekarang tetapi belakang hari... ~wallahualam~
JANGAN ANGGAP REMEH... jangan sekali-kali anggap remeh.. tahukah anda.. bila wajah kita kusam.. berjerawat... penampilan kita kurang menarik.. KITA KURANG YAKIN... BERDEPAN DENGAN ORANG RAMAI... ATAU RASA TERPINGGIR DI TENGAH-TENGAH KELOMPOK KENGKAWAN KITA... so tak mo ada rasa cam tu ekk.. kitakan wanita... jangan ada yang salah faham... fahami dengan hati terbuka... bila wajah kita kurang menarik.. YANG MENAIP ni pun bukannya menarik PUNNNN... tetapi i sentiasa menjaga kulit muka.. sibuk macam mana pun... PENJAGAAN KULIT ADALAH RUTIN NO 1... kita ni bercakap tentang kulit muka.. bukan berkisar tentang agama... so tumpuan sila fokuskan ke muka tu aje yerk... jangan ada yang tercebik-cebik mulut pulak.. kang ku tarik muncung tu ekk.. sila baca sampai habis yaa.. sekadar berkongsi sahaja apa yang sha amalkan selama ini... SHASHA SUKA!!
PENCUCI MUKA ~ apa fungisnya??? untuk sental tumit kaki?? muahhaa. pengsan! untuk cuci muka ler yerkk.. okay.. ini yang biasa ku lakukan ekk.. bangun awal pagi.. cuci muka dulu.... gunakan alat pencuci yang sesuai dengan jenis kulit anda.. HARGA JATUH NO 2... yang penting anda memiliki satu tube pencuci muka.. sabun pencuci muka pun oke... ehh.. kekadang i guna jugak tau sabun Cap Papaya.. korang ingat apa.. i suka sabun tu tau!! My X Pa ler yang meracon fikiran i! dia kata best! okay jugak tauu.. so i guna kekadang sabun Papaya tu ekk... tetapi untuk jagaan kulit harian i guna beberapa jenis jenama.. tetapi sekarang ni i tengah dok syiok menggunakan sejenis produk POMEGRANETE ANTIOXIDANT 2 in 1 FOAM AND CLEANSER... dari buah delima lagi YouuuUUu.. sambil cuci ko rasa cikit muahahaa....*terus kembong perot* hehe.. okay produk ni memang sesuai untuk jenis kulit i yang sudah semakin berusia.. so pemilihan pencuci muka tu jangan ikut kengkawan.. jangan ikut i pun jugak... tetapi carilah yang sesuai dengan jenis kulit anda.. jika kulit berminyak.. carilah khas untuk kulit berminyak yaa.. begitu juga dengan kulit normal.. bertanyalah kepada yang pakar.. satu lagi i suka pencuci yang tengah syiok guna ni... KELER DIA MERAH!!! SHASHA SUKA MERAH!!! *yek eleee...pleaseeee laaa...* psstt ini blogs shasha suka oke... suka kena sebut! muahahaaa
TONER ~ apa fungsi toner???? fungsi toner adalah untuk menyegarkan kulit.... selepas cuci muka tu... terus sapukan toner di atas kapas dan sapukan keliling muka dan leher.. abaikan sekitar mata yaa... hasilnya...memang menyegarkan.. i guna still sama brand seperti pencuci muka di atas tu... POMEGRANETE ANTIOXIDANT TONER.. daripada buah delima.. so dia ni anti oksidant... memang best! so ingat lepas cuci muka.. sapukan toner oke.. tak lama pun jap jerk... usah ler ko dok berangan pulak depan cermin... kang tak berasap dapur tu ekk.. tak pun terlewat masuk kerja! muahahaaaa
ESSENCE ~ apakah fungsi Essence???? nama pun dah Essence yer tak.. pati dari buah delima ler ni... you all gunakanlah produk yang you all suka... kiranya untuk menambahkan kulit kita tu segar dan anjal dan gebu ler kononnya..... semua fungsi Essence ceritanya lebih kurang sama.. i gunakan bermacam jenis Essence dari pelbagai jenis produk dan semuanya baguss... INGAT.. lepas cuci muka ~ toner ~ essence...... Essence ni gunakan dua titik jer.. lepas tu sapukan kat seluruh bahagian muka.. dan leher apa jua jenis Essence memang mudah menyerap ke dalam kulit muka...
DAY CREAM ~ kalau siang.. gunakanlah DAY CREAM.. khusus untuk di siang hari kerana ada SPF 15... untuk protect dari sinaran Ultra Ungu... cewahh kononnya... sapu sedikit sahaja yaa.. tak perlu berbanyak.. ikut panduan jenis Brand yang you all guna tu ler... so memang sesuai kalau kita nak keluar menjengkit.. so kulit kita ada penjaganya muahaha.. ala-ala macam ada saka giteeww kan.. Eeeee.... Istaghfar bebanyak.... SO INGAT... CUCI MUKA~TONER~ESSENCE~ DAY CREAM~
NIGHT CREAM ~ yang ini gunanya sewaktu malam... sebelum tidur atau selepas solat Isyak... yaa... lepas tu ko tidur ler muahaha.. siap mimpi jumpa MARIAH CAREY lagi muahahaa.... INGAT...
INGAT... WAKTU SIANG STEP~ BY~ STEP~ CUCI MUKA ~ TONER ~ ESSENCE ~ DAY CREAM ~ FAUNDATIONS....(kes faundations nanti i share ekk.. next topic)

INGAT... WAKTU MALAM STEP~BY~STEP~ CUCI MUKA ~ TONER ~ ESSENCE ~ DAY CREAM ~ TIDORRRRRRRR!!!

Okay rasanya cukuplah setakat ini dulu yaa.. sekadar berkongsi.. you all lagi HEBAT.. tetapi inilah caraku yang ku amalkan sejak dulu lagi....... JAGA KULIT  MUKA... JAGA PENAMPILAN DIRI.. KITA AKAN LEBIH YAKIN... GEMBIRA.. SEJUK JERK MATA SUAMI TENGOK KITA LEPAS TU EKK.. PSTTT I DAH TANYA PAK HABIBI OKE... DIA MENJERIT CAM NI.... PAK HABIBI SUKA!!! muahaha.. ada jer ler yerk.. ingat i bukan Pakar kecantikan.. sekadar berkongsi sahaja....i pernah berkursus tentang PENAMPILAN DIRI.. GROOMING.. MAKE-UP DAN JAGAAN KULIT MUKA... ADA sijil lagi you.. tetapi tak boleh di gunakan untuk INTERVIEW muaaha... sambung lain kali yerkk.. you take care...

DENGAN MOTTO YANG I PEGANG... SEMUA ORANG AKAN TUA JUA...  PENJAGAAN KULIT MUKA ITU PENTING DAN JADIKAN IANYA RUTIN DALAM HIDUP ANDA SEMUA......:):):):) ~WALLAHUALAM~
TATA!!!

SHASHA SUKA!!!

1 comment:

CT NoArIzAh ArIs said...

salam kak..f.time mengomen kat sini... sy baru je terjah blog akk ni dan belum hbs selak ke semuanya..tapikan sy dah baca entry yg ini dan ter-konfius le sekejap bila akk tulis...

INGAT... WAKTU MALAM STEP~BY~STEP~ CUCI MUKA ~ TONER ~ ESSENCE ~ DAY CREAM ~ TIDORRRRRRRR!!!

Mugkin akk nak tulis night cream kottt tapi tersalah tekan..:))