SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, November 13, 2012

Pokok Kacang Bendir Dan Hasilnya


Assalammualaikum... :)

diam tak diam... macam baru semalam Pak Habibi TembamBOM i semai benih kacang bendir... :D

Tup! Tap! Wahhh! Pokok Kacang Bendir Pak Habibi dah membuahkan hasilnya.. best betullah!

i pat menyemai memang bukan kerja i :))

tapi bab snap gambar dan petik memang HOBI i! :D


banyak benih kacang bendir Pak Habibi semai dalam poly bags..

semai dari benih biji...

tiap hari siram...

dan bila dah tumbuh 2 jengkal terus Pak Habibi pindahkan ke dalam poly bags..


siram tiap pagi dan petang....


sekali yang tumbuh punyalah banyak..
 Kacang bendir memang fav i dan hero no 1 i.. Abang Amin... :D

Pak Habibi.. sorry sayur memang tak makan.. tapi dia cakap kalau bendir ni berhasil dia nak cuba makan.. ;)


pindahkan ke tanah...
buh tanah baja.. dan gembur 2 minggu sekali.. siram tiap hari...

 i pulak kalau dah di tanam.. i tak suka tenung lelama..
sambil menyiram tu.. i buat nampak tak nampak je.. takot lambat benor besarnya! :))


tu dia bunga kacang bendir...

sekali berbunga.. serentak!

lepas ni memang tak termakanlah jawabnya.. :D


tu dia... berbuah dahhh....
berbuah serentak.. banyak pulak tu... dalam satu pokok tu kekadang naik sampai 4 biji sekali dia berbuah..

apalagi terus ler i jinjit 'BAKUL MISTERI' i teww...
amik gunting dan mulalah petik! ;)

 dan inilah hasil petikan i dalam 'RAGA MISTERI' i tu.. jangan memain.. memacam ada tu.. :)
 tu dia... nampak tak kacang bendir i dok terselit celah 'RAGA MISTERI' i tu :D

masa petik tu.. wah! bestnya.. nak goreng sedap ni!
 ada jugak buah durian!

ada sepokok yang berbuah.. waduh! berat bakul i tetiba! :))

 Petik pulak... daun rosemary....
memang tengah rimbun sangat...
geram punya pasal.. gunting dalam 3-4 batang...


kacang panjang pun ada.. adalah dalam 5-6 batang..
goreng dengan kacang bendir memang sedap ni!

slurrpppp ahhhh... :D

Buah capsicum kerdil i pun banyak yang masak... terus petik..

Sekian sahaja cerita kali ini...

untuk resipi nanti i share di blogs THE WRITER'S COOKING

Jumpa lagi.. jaga diri....:)

Assalammualaikum...

TATA!!

2 comments:

eija Ija said...

wah!!!bestnya ada kebun mini..mcm2 leh tanam...inilah hasilnya bila berbudi pd tanah....:)

Nur-nba said...

Banyaknya hasil kebun Kak Sha..