SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, October 1, 2012

Roses Garden


Assalammualaikum... :)

Salam ceria pagi selasa 2 Oktober 2012... :D

Satu lagi hobi baru.. dah lama sebenarnya.. tetapi sekarang baru i giat mengusahakan Rose Garden i tu.. :))

Semenjak bila?

Semenjak ada kesedaran nak menambah kerja :)) dan mengisi hobi masa lapang ketika idea nak menggarap manuskrip kekeringan! ya giteeww :))



tu dia.. sekarang ini Bonda tersayang ada di rumah...

hobi bonda memang sejak dulu menanam pokok rose.. bermacam jenis roses bonda tanam dari serata negeri bonda koleksi... itu dulu punya kisah :))

i kan setahun yang lepas sibuk di Gelanggang Masterchef so pokok2 bunga roses yang bonda tanam semuanya GOL! :(

cian bonda... so i perlahan-lahan kumpulkan semangat tanam dan kemas kinikan semula pokok2 bunga rose yang dah hampir luput tu..

i pindahkan ke taman bunga mini yang baru i tubuhkan tu muahahaaaa :))

i dah mula menanam dan memindahkan pokok2 roses tu 3 minggu lepas... Syukur Alhamdulillah sekarang semuanya dah segar dan tumbuh dengan meriahnya.. berbunga tak sudah!

tiap pagi dan petang i siram dan seminggu sekali i kembur tanahnya dan buh sedikit baja... serius memang segar dan bugar!

Jom! tengok!


yellow and pink roses... :D


harummmm baunya tau... ;)


pink roses... :)

yang ini Bonda yang belikan.. i pindahkan kat tanah.. dah ada Taman bunga rose sekarang i tau..

macam mana ruper nanti i share ehh... i share dulu jenis2 roses yang ada kat garden i tu... :D


Roses yang pink keler ni memang banyak yang mekar.. berbunga tak berhenti... i like!


yellow roses.. i paling suka sangat!

bonda cakap ni jenis mawar kampung.. sebab pokok dia kecik aje.. rendang dan renek.. ;)
macam tuan yang menaip ni ler muahahaaa :))


pink roses.. esok pagi sure mekar tu... :D


Yellow roses yang ni bunga dia memang besar... macam bunga rose yang jual di kedai florist tu...:)


red roses.... smells good!


banyak kan? :)


White roses.. pun ada... bunga dia banyak lapis dan nipis kelopaknya tu..

i tanamkan dalam pasu.. nak pindahkan nanti..

Bonda cakap biar camtu... sebab pokok dia tak tinggi..

so i letak kat luar tingkap...



Pandangan dari dalam rumah, tepi tingkap di mana i akan menikmati secawan kopi...

sungguh nyaman dan menyegarkan... :D

ada lagi 5-6 jenis spesis roses yang belum berbunga.. nanti i share lagi yaa...:D

i love roses...;)

Assalammualaikum..

TATA!!

4 comments:

Emma said...

wanita dan roses tidak apat dipisahkan.heheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ya betul tu... ;)

Puan Hazel said...

geramnya tengok roses tu.. bestnya... nak2 plak dok merenung tingkap tu dikala hujan turun sambil hirup kopi panas.. walah!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kan.. ada lagi nanti i share yaa.. tq Pn Hazel..:)